Povodne na východnom Slovensku

23.07.2008 Celý región

Horská záchranná služba (HZS) vo Vysokých Tatrách po dohode so Štátnymi lesmi TANAPu dnes dočasne uzavrela Javorovú dolinu a Zadné Meďodoly. Dôvodom je vysoká hladina vodných tokov a poškodené mostíky na turistických chodníkoch v oblasti Belianskych Tatier.
Turisti by mali zvýšiť opatrnosť aj v ďalších tatranských dolinách, kde v nižších polohách hrozí zaplavenie chodníkov a v nadmorskej výške nad 2200 m je čerstvý sneh. Záchranári apelujú na návštevníkov, aby dbali na bezpečnosť najmä v okolí všetkých vodopádov a vodných tokov v dolinách.
V úseku tatranskej magistrály Studenovodský potok - Skalnaté pleso sú popadané stromy. Vzhľadom na aktuálne počasie HZS neodporúča ani prechody cez tatranské sedlá.

Dopravu na 300-metrovom úseku štátnej cesty medzi Bardejovom a Prešovom v miestnej časti Bardejovská Zábava už viac ako hodinu usmerňuje polícia, ktorá zároveň uzavrela jeden jazdný pruh.
Po zdvihnutí hladiny miestneho potoka voda podmyla spevnený svah pod cestou a vzniklo nebezpečenstvo zosuvu vozovky. Hladina toku Šibská Voda, ktorá kulminovala ráno a predpoludním, síce od 14.00 h klesla, stále však vyplavuje dotknutý úsek pod cestou. O 18. hodine začalo opäť intenzívne pršať.

Tretí stupeň povodňovej aktivity hlási Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na troch slovenských riekach - Topli v Bardejove s vodným stavom 351 cm, Toryse v Brezovici nad Torysou (247 cm) a Oravici v Trstenej (251 cm). Ich hladiny stúpajú rýchlejšie ako päť cm za šesť hodín. Ide o údaje zo 16.00 h.
Druhý stupeň povodňovej aktivity je na šiestich vodných tokoch. Hnilec vo Švedlári má vodný stav 297 cm, Šibská voda v Kľúšovskej Zábave 230 cm, Torysa v Sabinove 225 cm, Roňava v Michaľanoch 217 cm, Studený Potok v Oravskom Bielom Potoku 179 cm a Belá v Podbanskom 152 cm. Hladiny všetkých šiestich riek stúpajú.
Prvý stupeň povodňovej aktivity je na Čiernom Váhu v Čiernom Váhu (77 cm), Polhoranke v Oravskej Polhore (110 cm), Jelešni v Trstenej (114 cm), Kamienke v Hniezdne (119 cm), Sekčove v Prešove (207 cm), Hornáde v Kysaku (242 cm), Hornáde v Spišských Vlachoch (255 cm) a Hornáde v Margecanoch (517 cm). Aj hladiny týchto riek stále stúpajú.
TASR informácie prebrala z internetovej stránky SHMÚ.

Silný vietor sprevádzaný dažďom poškodil strechu na budove Stredného odborného učilišťa a Obchodného centra v Dolnom Smokovci. Dážď zateká cez okná do viacerých budov v meste Vysoké Tatry. V Dolnom Smokovci zaznamenali aj výpadok elektrického prúdu.
"Situáciu budeme naďalej monitorovať a v prípade, že sa zhorší, zvoláme ďalšie zasadnutie krízového štábu mesta, " uviedol po popoludňajšom stretnutí členov štábu jeho tajomník, náčelník Mestskej polície Vysoké Tatry Miroslav Kolodzej.
Primátor mesta Ján Mokoš vyhlásil dopoludnia o 11.00 hod. mimoriadnu situáciu v dôsledku silného vetra a dlhotrvajúceho intenzívneho dažďa. Prostredníctvom elektronického výstražného systému upozornili na hroziace nebezpečenstvo jednotlivé subjekty cestovného ruchu, školy, škôlky, správcov objektov, mestské organizácie a ďalšie zariadenia.

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili dnes aj v podhorskej obci Pavlovce a v susedných Medziankach vo Vranovskom okrese.
Prívalové vody poškodili časť miestnej komunikácie a vyliaty Medziansky potok doniesol do obce nánosy bahna. "Našťastie škody na majetku obyvateľov vody zatiaľ nespôsobili a dážď má už menšiu intenzitu ako v dopoludňajších hodinách, " uviedol pre TASR starosta obce Jozef Kočiš. Dodal, že rozbúrené vody potoka poškodili aj jeho samotné koryto v obci Medzianky.
Podľa vranovských hasičov v okrese neboli hlásené žiadne väčšie problémy a v súvislosti s dažďom neevidujú výjazdy.

Približne o pol metra stúpla hladina miestneho potoka v podtatranskej obci Ždiar za ostatnú hodinu. Neustále prší, voda už zaplavila priestory materskej školy, zdravotného strediska a viacero rodinných domov.
"O 11.45 hodine sme vyhlásili tretí stupeň, ale v súčasnosti už hovoríme o stave ohrozenia. Neustále prší, hrozí pretrhnutie hrádzí, takže sme pripravení aj na evakuáciu ľudí z ohrozených domov, " povedal pre TASR starosta Pavol Bekeš. Dodal, že na mieste sú popradskí hasiči, samotní občania Ždiaru plnia piesok do vriec na spevnenie hrádzí, pomáhajú s traktormi a ďalšou tehnikou. Na ceste do Tatier sú už aj príslušníci záchrannej brigády z Humenného.

Tretí stupeň povodňovej aktivity v dôsledku zvýšenej hladiny tokov vyhlásili v 17 obciach Bardejovského okresu. TASR o tom informoval pracovník Obvodného úradu životného prostredia v Bardejove. Najzložitejšia situácia je v obci Livovská Huta, kde voda podmyla prístupovú komunikáciu a zamedzila tak prístup do obce. Hasiči museli odstraňovať spadnuté stromy, ktoré poškodili elektrické vedenie, preto boli nútení odstaviť prívod elektriny do obce.
Vyliatie rieky Sekčov očakávajú aj v obci Raslavice, okres Bardejov. "Hladina toku je veľmi vysoká a po niekoľkoročných skúsenostiach s prívalovou vodou sme vyhlásili III. stupeň povodňovej aktivity. Vyliatie Sekčova hrozí pri materskej škole, na Lúčnej ulici a pri moste poniže obce. Predpokladám, že hladina rieky bude ešte stúpať preto situáciu monitorujeme, " uviedol pre TASR starosta Raslavíc Anton Lamanec.
Ďalšie informácie o prijímaných opatreniach budú známe po zasadnutí protipovodňovej komisie v Bardejove, ktoré sa uskutoční o 16.00 h.
V Sabinovskom okrese nahlásili III. stupeň povodňovej aktivity zatiaľ iba v obciach Olejnikov a Ľutina. Na miesto vyrazila výjazdová skupina Obvodného úradu životného prostredia v Prešove. Okres Stropkov zatiaľ nezaznamenal mimoriadnu situáciu.
 

Vyberte región